Laminaat leggen: tips & tricks

Met de vloeren van merkvloerenwinkel.nl leg jij straks zelf de mooiste laminaatvloer. Laminaat leggen is tegenwoordig een relatief simpele klus. Steeds vaker hebben vloeren een gebruiksvriendelijk clicksysteem waardoor deze gemakkelijk gelegd kan worden. Belangrijk is dat je goed voorbereid te werk gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij geven je hier antwoord op veelgestelde vragen over het zelf leggen van laminaat:

  • Hoeveel tijd kost laminaat leggen?
  • Waar te beginnen?
  • In welke richting ga ik mijn laminaat leggen?

Met ons advies en stappenplan gaat het je sowieso lukken om zelf een prachtige laminaatvloer te leggen, in welke ruimte dan ook!

Ons aanbod laminaatvloeren


 

Laminaat leggen tips | merkvloerenwinkel.nl

Voorbereiding laminaat leggen

De eerste stap voor het leggen van laminaat is uiteraard de voorbereiding. Waarschijnlijk heb je deze stap al doorlopen, maar voor alle zekerheid: bereken vooraf altijd hoeveel vierkante meter laminaat je nodig hebt! Meet de lengte en breedte van de ruimte op en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Houd ook rekening met zaagverlies (zo'n 5%), bestel daarom altijd iets meer.

Het acclimatiseren van laminaat

Voordat je begint met laminaat leggen, moet je het laten ‘wennen’ aan de temperatuur van de ruimte waarin je het gaat leggen. Leg het laminaat minstens 48 uur van tevoren in deze ruimte plat neer, dus niet rechtop of schuin tegen een muur. Als het laminaat geacclimatiseerd is, start je met leggen.

Materialen en gereedschap

Hoera, je hebt je nieuwe laminaatvloer in huis! Het is al helemaal 'gewend' aan de ruimte en je hebt zin om de handen uit de mouwen te steken. Nu kan het leggen echt beginnen. Althans, bijna... Er zijn een aantal items die je in huis moet halen om een laminaatvloer te kunnen leggen. We gaan hier graag in op bepaalde stukken gereedschap die je zeker niet mag vergeten. Een hamer, rolmaat, zaag en timmerpotlood behoren in ieder geval tot de standaarduitrusting van de laminaatlegger. Vergeet echter ook deze items niet:

Legset

Gebruik bij het leggen van een laminaat een legset om de vloer goed aan te slaan. Heb je al een legset, maar is deze al wat ouder? Gebruik liever geen legset die teveel is gebruikt, aangezien je dan de kans loopt je nieuwe laminaatvloer te beschadigen.

Plintenschaar

Om je nieVerstekschaaruwe laminaatvloer direct af te werken is het aan te raden afwerklijsten of plinten te plaatsen. Dit kunnen lage, maar ook hoge plinten zijn. Voor het plaatsen van afwerklijsten adviseren wij een plintenschaar te gebruiken. Met een plintenschaar is het gemakkelijk om afwerklijsten in een hoek van 45° te knippen.

Al onze vloer accessoires

 

Profielaftaster

Bij het leggen van laminaat kom je altijd gekke hoekjes tegen. Denk bijvoorbeeld aan deurposten en leidingen van de radiator. Een profielaftaster kan het gemakkelijker maken om deze lastige vormen over te nemen. Druk de profielaftaster tegen de lastige vorm en neem de vorm over op het laminaat. Hou altijd rekening met de speling die er moet zitten tussen het laminaat en het object om de vloer te laten werken.

Zwaaihaak

Heeft de ruimte niet-haakse hoeken? Deze kan je aftekenen met een zwaaihoek. Draai de fixeerschroef los en zorg dat de zwaaihaak in de hoek ligt. Draai de schroef weer vast en neem de vastgestelde hoek over op het laminaat.

De juiste ondervloer heat-foil

Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op:

  • Vochtdichtheid
  • Egaliserend vermogen
  • Warmte-isolatie
  • Mate van geluidsdemping

Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming of voldoet aan de eisen van een bepaalde geluidsreductie. Ook de staat van de vloer waar de laminaatvloer op zal worden gelegd heeft invloed op de keuze van een ondervloer, bijvoorbeeld door het egaliserend vermogen.

Leginstructies laminaat

Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Zo heb je binnen een dag een ruimte van 20-50 vierkante meter van laminaat voorzien. Je vindt hieronder een algemeen stappenplan, maar je kunt vaak ook wat specifiekere tips lezen op de website van het desbetreffende laminaatmerk. Vaak kun je ook een instructie vinden in de verpakking. Kijk bij twijfel een aantal filmpjes, zodat je wat zelfverzekerder aan je klus begint.

In welke richting leg ik mijn laminaat?

Als algemene regel geldt dat je je vloer in dezelfde richting legt als de hoofdlichtbron in een kamer, meestal een raam. Ook wordt vaak de lijn aangehouden van de meest gebruikte ingang. Als er meerdere deuren en ramen zijn, kies dan voor de richting die het gemakkelijkst is. Wil je optische effecten toevoegen aan je kamer? Dat is mogelijk. Is de kamer lang en smal en wil je de kamer wat breder laten lijken? Leg dan het laminaat in de breedte van de kamer. Je kunt meer lengte aan een relatief ondiepe ruimte toevoegen door de de planken juist in de lengte te leggen. Niks is fout, je gevoel geeft je vaak het juiste advies. 

Begin in een hoek

De eerste plank leg je altijd in een hoek. Leg de afstandhouders tegen de muur en plaats de eerste plank laminaat. Het is heel belangrijk tijdens het leggen van laminaat dat deze vrij ligt van de muur. Wanneer een laminaatvloer te strak tegen de muren wordt gelegd, zal deze naar loop van tijd kunnen gaan werken en bol komen te staan. Uiteindelijk zal je de open ruimte wegwerken met laminaat plinten. Let wel op dat je ook weer niet teveel ruimte aan de zijkanten overhoudt.

Tip! Gebruik tijdens het leggen altijd stroken laminaat uit verschillende pakken. Er kan namelijk een klein kleurverschil tussen de planken uit de verschillende verpakkingen zijn.

Afzagen planken

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste plank blijft er een gedeelte over. Als dit overgebleven gezaagde vloerdeel langer is dan 30 centimeter begin je met dit stuk aan de nieuwe volgende baan. Is de overgebleven restplank korter? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin de nieuwe baan met een halve laminaat plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijg je een mooi patroon. De laatste plank kun je met behulp van een decoupeerzaag of laminaat snijder op maat maken.

  • Een laminaat knipper of snijder werkt het mooist en geeft geen stof.
  • Met een decoupeerzaag kun je de laminaat planken niet alleen recht afzagen maar ook in bochten zagen. Gebruik de decoupeerzaag daarom voor lastige plekken. Bij het zagen met een decoupeerzaag leg je de plank ondersteboven, zodat je de toplaag niet beschadigt.

Blog: de voordelen van laminaat

Wildverband

Wil je een strakke verdWildverband PVC Click leggeneling van je laminaatvloer? Begin de eerste rij met een hele plank. De tweede rij begin je met een derde van een hele plank en op de derde rij begin je weer met een hele plank. Zo wissel je de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af. Houd wel rekening met meer zaagverlies. Afhankelijk van dit zaagverlies zult je extra laminaatplanken moet inkopen.

Laminaat in wildverband leggen | merkvloerenwinkel.nl

Afwerken bij leidingen

Loopt er ineens een leiding door het midden van een vloerdeel? Probeer de kopse kanten van twee planken op precies dit punt te krijgen. Hierdoor kan je aan beide planken een deel uitzagen en vervolgens om de leiding heen plaatsen. Moeten er een aantal planken worden gelegd onder een verwarming en kan je hier lastig bij? Om deze planken goed te kunnen aanslaan is het aan te raden om een aanslagijzer te gebruiken.

Laatste baan laminaat planken

Als je bent aangekomen bij de laatste rij planken laminaat, moet deze vaak in de breedte worden gezaagd. Om deze maat goed af te kunnen meten kan je een plank neerleggen op de een-na-laatste rij. Leg hierna een tweede plank op deze plank en leg deze tegen de muur. Teken nu de plank af zaag deze op maat. Vergeet niet rekening te houden met de speling tussen het laminaat en de muur. Na het plakken van de plinten zit de klus erop!

Verschil tussen kliklaminaat en het snelkliksysteem

Kliklaminaat maakt gebruik van een standaard klikverbinding. Leg de planken langs de lange zijde in de andere planken. Leg de plank met de korte kant zo dicht mogelijk bij de andere plank. Om ervoor dat de planken goed zullen aansluiten moeten de planken altijd nog worden aangeslagen met een aanslagblok en hamer. Door een aanslagblok te gebruiken zal het laminaat niet worden beschadigd. Heeft je laminaat een snelkliksysteem? Bij dit laminaat kan je de korte kant aandrukken op de vorige plank. Na het aandrukken van de nieuwe plank hoef je niet meer een aanslagblok te gebruiken. Doe je dit wel, dan zal het snelkliksysteem kapot gaan.

Wit laminaat  | merkvloerenwinkel.nl

Laminaat kiezen?

Laminaat is er in allerlei soorten, maten, kleuren en motieven. Kies bijvoorbeeld voor een laminaat tegel, rechte planken of visgraat laminaat. Bij visgraat zijn de laminaat stroken in een hoek van 45° gelegd. Worden de stroken in een hoek van 60° gelegd? Dan heet dit een Hongaarse punt. Bij laminaat heb je ook nog de keuze uit een vloer mét of zonder V-groef. Bij laminaat met een V-groef zie je duidelijk dat de vloer bestaat uit losse planken, gescheiden door een zichtbare naad.

Laminaat kopen bij merkvloerenwinkel.nl

Je vloer bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in huis. Daarom is het belangrijk te investeren in de vloer van je dromen. We hebben onder andere Ambiant, Douwes Dekker en Quick-Step laminaat. Klik rond in onze webshop en bepaal welke vloer jouw favoriet is. Bestel direct je gewenste aantal vierkante meters dat je kunt berekenen middels de calculator in het tabblad onder het product. Wil je jouw laminaatvloer in het echt zien? Je kunt ook een kijkje komen nemen in onze showroom in Nootdorp.

Contact & openingstijden

KERST PERIODE
KERST PERIODE

Let op: Wij zijn van vrijdag 20 december t/m woensdag 1 januari telefonisch niet bereikbaar.
Het verwerken van geplaatste orders zal iets langer duren dan normaal en leverdagen in de kerstvakantie zullen beperkt zijn.

Heb je een vraag? Stel deze via de e-mail en wij proberen zo snel mogelijk te reageren.