PVC-vloer leggen? Dit is je voorbereiding

PVC-vloer leggen? Dit is je voorbereiding

Het leggen van een PVC-vloer is een slimme keuze voor iedereen die op zoek is naar een stijlvolle, duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of dit je eerste DIY vloerklus is, een goede voorbereiding is essentieel voor een perfect resultaat. In deze blog leggen wij van merkvloerenwinkel.nl je uit hoe je je optimaal kunt voorbereiden op het leggen van een PVC-vloer, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan. Bestel jouw favoriete vloer én de juiste accessoires in onze webshop!

1. Kies de juiste PVC-vloer

Voordat je begint met het leggen van je PVC-vloer, is het belangrijk om de juiste vloer te kiezen die past bij jouw wensen en de ruimte waarin je deze wilt leggen. Er zijn verschillende soorten PVC-vloeren, waaronder klik PVC en plak-PVC. Elk type heeft zijn eigen voordelen en toepassingen:

  • Klik PVC is eenvoudig te installeren zonder lijm en is ideaal voor doe-het-zelvers.
  • Plak PVC vereist een egale ondergrond en wordt rechtstreeks op de vloer gelijmd.

Plak PVC wordt ook wel eens dryback PVC genoemd. Dit type is dunner en flexibeler, perfect voor renovaties en bijna altijd geschikt voor vloerverwarming. Bepaal welk type PVC-vloer het beste past bij jouw project en kies een stijl die aansluit bij je interieur.

Onze PVC-vloeren


 

2. Meet en bereken de benodigde hoeveelheid

Nauwkeurigheid is cruciaal bij het bepalen van de hoeveelheid PVC die je nodig hebt. Meet de lengte en breedte van de ruimte en bereken de oppervlakte in vierkante meters. Voeg altijd 10% extra toe aan je berekening om rekening te houden met snijverlies en reserve voor eventuele toekomstige reparaties.

3. Zorg voor een perfecte ondergrond

Een van de belangrijkste stappen in de voorbereiding is het zorgen voor een egale, schone en droge ondergrond. PVC-vloeren zijn dun en flexibel, wat betekent dat oneffenheden in de ondervloer zichtbaar kunnen worden in de bovenliggende vloer. Hier zijn enkele tips om de ondergrond voor te bereiden:

  • Zorg ervoor dat de ondergrond volledig vlak is. Als er sprake is van hoogteverschillen, overweeg dan om de vloer te egaliseren met een geschikte egaline.
  • Verwijder stof, vuil en vet van de ondergrond. Dit is vooral belangrijk bij het leggen van plak-PVC.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog is voordat je begint met leggen. Dit voorkomt dat vocht zich onder de vloer verzamelt, wat schade kan veroorzaken.

Haal ook, indien nodig, een passende ondervloer in huis.

Ons aanbod egaline


 

Shop jouw ondervloer voor Quick-Step PVC op merkvloerenwinkel.nl!

4. Acclimatiseer de PVC-vloer

Voordat je de PVC-vloer legt, is het belangrijk om de vloerplanken of tegels te laten acclimatiseren aan de ruimte waarin ze worden gelegd. Leg de PVC-vloer minimaal 48 uur voor installatie in de ruimte, zodat het materiaal zich kan aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit vermindert het risico op uitzetting of krimp na het leggen.

5. Verzamel het juiste gereedschap

Een goede voorbereiding betekent ook dat je over al het nodige gereedschap beschikt voordat je begint. Hier is een lijst van de essentiële tools die je nodig hebt:

  • Stanleymes: Voor het nauwkeurig snijden van de PVC-vloerplanken.
  • Rolmaat en liniaal: Voor het nauwkeurig meten en markeren van snijlijnen.
  • Lijmkam: Als je dryback of plak PVC legt, heb je een lijmkam nodig om de lijm gelijkmatig aan te brengen.
  • Rubberen hamer: Voor het vastklikken van klik-PVC-panelen.
  • Vloertrekker: Om panelen strak tegen elkaar te trekken.
  • Voegenroller: Om de vloer na het leggen stevig aan te drukken, vooral bij plak-PVC.

Gereedschap
 

Shop jouw Quick-Step PVC-vloer op merkvloerenwinkel.nl!
Vloer: Quick-Step - Ciro - AVHBU40359 Pure eik blush (Klik PVC)

6. Beginnen met leggen

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te beginnen: je kunt je PVC-vloer leggen! Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig, vooral als het gaat om de plaatsing van de eerste rij planken of tegels. Neem de tijd om elke rij recht en stevig te plaatsen, en controleer regelmatig of je vloer waterpas ligt.

7. Afwerken en genieten: een PVC-vloer leggen doe je met merkvloerenwinkel.nl

Na het leggen van de PVC-vloer, is het tijd voor de finishing touch. Denk aan het plaatsen van plinten en het opvullen van eventuele naden met kit. Veeg de vloer schoon en verwijder eventuele lijmresten. Gefeliciteerd, je hebt nu een prachtige PVC-vloer gelegd! Met de juiste voorbereiding heb je niet alleen een vloer die er geweldig uitziet, maar ook een vloer die lang meegaat en bestand is tegen de uitdagingen van het dagelijks leven. Bij merkvloerenwinkel.nl vind je alles wat je nodig hebt voor jouw PVC-vloerproject, van hoogwaardige vloeren tot de juiste gereedschappen en accessoires. Veel legsucces!

Contact


 

Tags:
PVC